Vakantie in Zuid-Mexico 2004 !!!
Een fantastische reis door zuid Mexico !!!English version

Mexico-city
Click for Mexico City, Mexico Forecast

Oaxaca
Click for Oaxaca, Mexico Forecast

San Cristóbal
Click for San Cristobal de las Casas, Mexico Forecast

Campeche
Click for Campeche, Mexico Forecast

Mérida
Click for Merida, Mexico Forecast

 

 

 

 


Chichen Itza deel 1/2
Deel 1/2

De naam Chichén Itzá kan in 3 stukken worden opgedeeld. “Chi”, “Chén” en “Itzá” die respectievelijk menen: Mond, bron en
Itzá-mensen. Dus de mond van de bron van Itzá. De bron waar naar verwezen wordt is de beroemde heilige bron of Cenote.
Zie verderop.
In Chichén Itzá domineren 2 bouwstijlen. De Maya-Puuc-stijl (600-900 n.C.) en de Tolteekse bouwstijl (900-1200 n.C). Beroemde bouwwerken zoals El Castillo, Tempel van de krijgers, en het balspelplein zijn typische voorbeelden van de Mexicaanse invloed. Het resultaat is dus een unieke fusie van Mayaanse en Tolteekse kunst, en overal in de stad zijn afbeeldingen te zien van zowel Chac, de Mayaanse regengod, als Quetzalcóatl, de gevederde slang van het Centrale Hoogland (in de Maya-stad Kukulcán). Vergeleken met de meer romantische complexen zoals Palenque en Uxmal, bied Chichén Itzá een welhaast militaristische aanblik. Lange tijd dacht men dat de Maya’s een vredelievend volk waren, maar de muurschilderingen en stèles met afbeeldingen van krijgers, veldslagen en mensenoffers logenstraffen die opvatting. Op het vlakke met gras begroeide terrein staan meer dan 30 gereconstrueerde gebouwen maar in de jungle liggen nog honderden afgebrokkelde gebouwen.

 

Templo de Kukulcán

Dag 14, 28-Juli-2004.
9de hotel: Hotel Chichen-Itza.

Templo de Kukulcán

De piramide staat op een oudere tempel en is rond 800 n.C. gebouwd. Hij is 24 meter hoog en heeft 9 platvormen. De piramide heeft 4 trappen. Elke trap telt 91 treden. 4 x 91 = 364. Plus de tempel op de piramide als laatste trede maakt 365 treden, de dagen in 1 jaar.

Elke zijde heeft 52 panelen die de kosmische cyclus van 52 jaar voorstellen. Dat was het moment dat de religieuze en de wereldlijke kalender samenvielen en, zo werd geloofd, waarop de tijd eindigde en opnieuw begon.

 

Stèle

Links:Stèle

 

 

 

Onder: Souvenir gekocht op de markt bij Chichén Itzá

                                   Souvenir, de Piramide
 

 

slangekop en piramide  

 

 

Juego de Pelote, het balspeelveld

Juego de pelota.
Oftewel het balspel. Het werd gespeeld met een rubber bal tussen de 3 en 8 kilo. Men heeft ook tekeningen gevonden dat de bal werd afgebeeld als een schedel, of een konijn. De bal moest door een ring gespeeld worden. Ze moesten de bal verplaatsen zonder hun handen of voeten te gebruiken. Ze lieten de bal stuiteren en met schouders en heupen moesten ze de bal door een aan de muur bevestigde ring zien te krijgen. Het oorspronkelijke balspel had een religieuze en politieke betekenis die tegenwoordig nauwelijks bekend is. Het was een wedstrijd tussen zegevierende heersers en zijn verslagen vijand, waarna de verliezer werd geofferd doordat hij met vastgebonden armen en benen van de top van de piramide naar beneden werd gerold om dan op de grond te pletter te slaan.

 

Ton klapt in zijn handen Maar het was geen echte wedstrijd. De zegevierende heerser hongerde zijn verslagen vijand eerst een paar weken uit en als hij dan nog te fit was brak hij hem voor de wedstrijd een arm of een been. Dit rituele spel symboliseerde de overwinning van licht en leven op het kwaad en de duisternis en beeldde de schepping van de wereld uit. Het gebeuren is beschreven in hiërogliefenteksten van de Mixteken en in Maya-codics en ook door mensen die het spel in de jaren vlak na de Spaanse verovering hebben aanschouwd.

Rechts: Ton klapt in zijn handen om de echo tussen de muren te laten horen. Je schijnt 7 keer de echo te horen voordat ie uitsterft.

 

Tekening op het balspeelveld Tekeningen die het balspeelveld sieren.
Ze beelden vaak het spel zelf uit.

Ik ben er nog niet helemaal achter wat dit moet voorstellen.

 

Slangenkop  

 

Tzompantli, Schedelplatform

Tzompantli.
(Azteeks voor schedelplatform)

Men denkt dat dit een stenen platform is dat diende als voetstuk voor een rek waarop de afgehouwen hoofden van verslagen vijanden of geofferde tentoon werden gesteld.

 

 

Cenote

Cenote

Het noordelijke gebied van de provincie Yucatán bestaat uit een plaat van afgezette kalk. Het probleem hiervan is dat de kalkbodem water doorlaat, waardoor het oppervlakte water ogenblikkelijk in de poreuze bodem verdwijnt. Maar daar waar de kalkplaat, zeg maar het plafond van de bodem, is ingestort zijn toegangen tot het grondwater ontstaan, cenote genoemd. Zie de foto’s. De wanden kunnen 10 tot 80 meter hoog zijn. In principe bevatten ze altijd water omdat ze door ondergrondse waterstromen wordt aangevoerd.
Aan het begin van de 20ste eeuw hebben archeologen een deel van de kostbare offergaven kunnen bergen, door op de bodem van deze cenote te duiken. De cenote in Chichén Itzá heet Cenote de los Sacrificios. Wat men zoal vond waren menselijke skeletten, beeldjes van jade en goud; verder bewijs dat Maya’s in mensenoffers geloofden. Jacques Cousteau heeft hier ook gedoken….a Oui...

 

 

 

Cenote  

 

Templo de los Guerreros. Templo de los Guerreros.
Door gebruik te maken van zuilen konden grote luchtige hallen worden gebouwd. De zuilen bestaan uit opgestapelde steenblokken en de kapitelen hebben een vierkante dekplaat. Op foto top zie je nog een Chak Mo’ol zitten.

 

Ra ra waar ben ik... Ra ra waar zit ie....
Kiekeboe...

 

 

 

Vicky geeft text en uitleg Vicky geeft text en uitleg


Vicky geeft tekst en uitleg over Chichén Itzá.

¡VÁMONOS!  Op naar deel 2

 

Back Home Next

Home Eclips'99 Download Suriname Cuba2012      
Oostenrijk2005 Italie2006 Andalusie2007 Kreta2008 Zwitserland2008 Kroatie2009 BCP2010 Suriname2011 Oostenrijk2011
Luxor Luxor-tempel Memnon Valley queens < Egypte > Hatsjepsoet Valley kings Karnak Op de Nijl
Esna-Edfu Komombo Abu Simbel Kitchener    Obelisk Philae tempel Cairo Sakkara
Gizeh Memphis Hurgada              
Machu picchu Cusco Sacred Valley Lima < Peru > Iquitos (1) Iquitos (2) Iquitos (3) Titicaca
La Paz Uyuni (1) Uyuni (2) Uyuni (3) < Bolivia > Zoutwinning       
Mexico-city Museum Volador Xochimilco < Mexico > Mexico-centro Teotihuacán Taxco Puebla
Cholula Naar Oaxaca Oaxaca Monte Albán Sander-prive Tule Mezcal Mitla Tehuantepec
El Sumidero San Cristóbal Agua Azul Palenque Webstat Campeche dorpje Uxmal Piñata
Mérida Chichén Itzá1 Chichén Itzá2 naar huis Prive      
  Lens !! Lens !! Kleuren!! WebMail Gastenboek Leuk!! at-home  

 

Tot nu toe betreft het een viertal vakanties: Suriname, Egypte, Peru, Bolivia en Mexico. Verder een kort fotoverslag van de zonsverduistering in 1999 te noord-frankrijk in de buurt van het plaatsje Spincourt. Er is een mogelijkheid om mijn gastenboek te tekenen. Deze homepage is ontworpen door Sander van Kuppevelt (sandervk).