Vakantie in Zuid-Mexico 2004 !!!
Een fantastische reis door zuid Mexico !!!English version

Mexico-city
Click for Mexico City, Mexico Forecast

Oaxaca
Click for Oaxaca, Mexico Forecast

San Cristóbal
Click for San Cristobal de las Casas, Mexico Forecast

Campeche
Click for Campeche, Mexico Forecast

Mérida
Click for Merida, Mexico Forecast

 

 

 

 

Uxmal

Uxmal is een Maya stad die rond 800 n.C. gesticht is en bereikte rond 900 n.C. zijn hoogtepunt. Uxmal en Chichén Itzá worden de 'Puuc sites' genoemd, naar de Puuc heuvels in dit gebied en naar hun kenmerkende bouwstijl. Na de teloorgang van de steden in het zuidelijke laagland, zoals Tikal, kwamen in de Eind-Klassieke periode (800-1000 n.C.) de Puuc steden tot bloei.
Probleem in deze streek was dat de grond zo poreus was dat er geen rivieren of meren waren. Dus de Puuc-Maya’s ontwikkelde een ingenieuze methode om het ondergrondse water eruit te halen en het op te slaan in handgemaakte putten. Ook maakte ze gebruik van natuurlijke waterbronnen in grotten. De Puuc-stijl is zeer harmonisch en is bekend om zijn mozaïek gevels, gevernist metselwerk, kleine reliëfzuilen en de Chac-maskers met haakneuzen op de voorgevel en hoeken van gebouwen. De regengod Chac was in dit land met weinig regen en zonder rivieren een belangrijke godheid. Uxmal betekent: 3 maal gebouwd en slaat op de 3 fasen van de bouw. Het was de hoofdstad van de Puuc regio en wordt beschouwd als de mooiste Puuc-stad.

 

Piramide van de Tovenaar Dag 13, 27-Juli-2004.

Piramide del Aidvino, Piramide van de Tovenaar. Wordt ook wel piramide van de dwerg, of piramide van de waarzegster genoemd.Volgens de legende werd de piramide in 1 nacht gebouwd door de zoon van een tovenaar, een dwerg die uit een ei gekomen was. Hier de volledige legende

In feite is het bouwwerk een samenvoeging  van 5 verschillende tempels waarvan de bouw zeker enkele eeuwen geduurd moet hebben.
De piramide heeft een hoogte van 42m. Helaas mag je er niet meer opklimmen (juli 2004)

 

De achterkant van de piramide De achter kant van de piramide moet een gigantisch masker voorstellen.

 

Casa de las Monjas”, het nonnenklooster Het plein achter de piramide van de tovenaar heet het “Casa de las Monjas”, het nonnenklooster. Het is een naam die de Spanjaarden verzonnen hebben maar eigenlijk niet klopt. Het bestaat uit 4 grote lange paleizen rondom een rechthoekige binnenplaats. Deze komt overeen met de grondvorm van de Maya-kosmos. Het noordelijke gebouw verheft zich op het hoogste plateau en is het “ hemelhuis”. Op de laagste plaats ligt het zuidelijke gebouw, dat voorzien is van symbolen uit de onderwereld. De gebouwen in oosten en westen zijn op een tussen hoogte aangelegd. D.w.z. het aardoppervlak en de route van de zon van oost naar west. De westelijke muur rechts op de foto is bijv. 60 meter lang en heeft indrukwekkende figuren op zich.

 

Detail van westelijke muur

Detail van de westelijke muur.

Een ratelslang, 3 maskers van de regengod Chac gestileerd met uitbouwen van de afbeeldingen van Chac.

 

 

Oostelijke muur Oostelijke muur.

We zien afgeplatte driehoeken met de punt naar beneden. Het bestaat uit 8 horizontale staven. De onderste 4 hebben een slangenkop, de bovenste 4 een uilenkop. Deze vogel representeert de nacht en dood in de Maya mythologie.

     Afgeplatte driehoek
Het blijft moeilijk te zien !!

 

Overal op het complex zien we Chac maskers. Ik heb er een aantal geselecteerd zodat je een duidelijk beeld krijgt van een masker.
 
Chac-masker  Chac-masker Chac-masker
 
Chac-masker Chac-masker

 

Leguaan in Uxmal Leguaan
Leguaan Leguaan

 

En nog een leguaan En nog een leguaan.

Je ziet ze overal hier in Uxmal.

 

overwoekerde tempel in Uxmal Ook in Uxmal valt nog heel wat te ontdekken. Hier zien we een overgroeide tempel die nog steeds niet is blootgelegd.

 

Nonnen klooster en paleis van de gouverneur Links het nonnenklooster, recht het paleis van de gouverneur.

 

Het huis van de duiven Het huis van de duiven. Zogenoemd omdat een ontdekker werd herinnerd aan duiveltillen op de kam. Het is een overblijfsel van een vierkant binnenplein. De kammen (9 stuks) werden aangebracht om het gebouw groter te laten blijken.

 

Nonnen klooster en Piramide Op de achtergrond het nonnen klooster en de piramide.

 

De grote piramide

De grote piramide

Wederom zien we de 9 platvormen. Alleen de noordzijde is gerestaureerd. De andere zijden zijn nog bedekt met aarde en vegetatie. Erbovenop de tempel van de Guacamayas. In de tempel een masker van CHAC.

 

  Paleis van de gouverneur  
Het paleis van de gouverneur. Het heeft een lengte van meer dan 100 meter! Het is het mooiste gebouw van Uxmal vanwege zijn schitterende decoratie. Er zijn 103 Chac-maskers op de muur, zodanig geplaatst dat ze horizontaal en diagonaal een kruipende slang moeten voorstellen.
Het paleis van de gouverneur werd door Chan Chaak, gouverneur van Uxmal, gebouwd die rond 900n.C. heerste. We zien hem hier zittend op de troon en omgeven door hemelslangen. Kroon van de 2 koppige Jaguar, symbool van de koninklijke macht. Diende als een troon voor de Uxmal waardigheidsbekleders. De 2 koppen op de troon verwijst naar het dualisme van de heersers of opperpriesters: beide toegewijd en menselijk.  Ja ja....
Gouverneur Chan Chaak op de troon 2 koppige Jaguar

 

Nonnen klooster en piramide Op de achtergrond het nonnen klooster  en de piramide.

 

Het huis van de Schildpadden

Het huis van de schildpadden

Op de bovenste rand van de tempel zien we allemaal schildpadden. Omdat men schildpadden associeert met regen denkt men dat deze tempel werd gebruikt om het water te aanbidden dat, zoals bekent, schaars was in het Puuc landschap.

     Detail schildpad

 

Laatste blik op de piramide van de tovenaar Een laatste blik op de Piramide van de tovenaar..
En we gaan weer verder richting Merida.. maar eerst nog wat eten onderweg.


 

Back Home Next

Home Eclips'99 Download Suriname Cuba2012      
Oostenrijk2005 Italie2006 Andalusie2007 Kreta2008 Zwitserland2008 Kroatie2009 BCP2010 Suriname2011 Oostenrijk2011
Luxor Luxor-tempel Memnon Valley queens < Egypte > Hatsjepsoet Valley kings Karnak Op de Nijl
Esna-Edfu Komombo Abu Simbel Kitchener    Obelisk Philae tempel Cairo Sakkara
Gizeh Memphis Hurgada              
Machu picchu Cusco Sacred Valley Lima < Peru > Iquitos (1) Iquitos (2) Iquitos (3) Titicaca
La Paz Uyuni (1) Uyuni (2) Uyuni (3) < Bolivia > Zoutwinning       
Mexico-city Museum Volador Xochimilco < Mexico > Mexico-centro Teotihuacán Taxco Puebla
Cholula Naar Oaxaca Oaxaca Monte Albán Sander-prive Tule Mezcal Mitla Tehuantepec
El Sumidero San Cristóbal Agua Azul Palenque Webstat Campeche dorpje Uxmal Piñata
Mérida Chichén Itzá1 Chichén Itzá2 naar huis Prive      
  Lens !! Lens !! Kleuren!! WebMail Gastenboek Leuk!! at-home  

 

Tot nu toe betreft het een viertal vakanties: Suriname, Egypte, Peru, Bolivia en Mexico. Verder een kort fotoverslag van de zonsverduistering in 1999 te noord-frankrijk in de buurt van het plaatsje Spincourt. Er is een mogelijkheid om mijn gastenboek te tekenen. Deze homepage is ontworpen door Sander van Kuppevelt (sandervk).