Vakantie in Zuid-Mexico 2004 !!!
Een fantastische reis door zuid Mexico !!!English version

Mexico-city
Click for Mexico City, Mexico Forecast

Oaxaca
Click for Oaxaca, Mexico Forecast

San Cristóbal
Click for San Cristobal de las Casas, Mexico Forecast

Campeche
Click for Campeche, Mexico Forecast

Mérida
Click for Merida, Mexico Forecast

 

 

 

 


San Cristóbal de las Casas

an Cristóbal de las Casas met de Catedral in MAYA-kleuren. Dag 10, 24-Juli-2004.
5de hotel: Hotel Diego de Mazariegos.

We zijn het Chiapas district binnen gereden en bezoeken het centrum van San Cristóbal de las Casas. De stad is in 1528 gesticht.
San Cristóbal ligt 2300 meter boven de zeespiegel. De stad doet gezellig en koloniaal aan. Het kan 's avonds behoorlijk afkoelen.

Hier rechts de Catedral in MAYA-kleuren.

 

De Zocalo De Zócalo, waar het goed toeven is.
 

 

Binnen plein van ons hotel in San cristobal De binnen plaats van ons hotel.

We vonden dit het mooiste hotel van de hele reis.
Mooi, degelijk, koloniaal en sfeervol ingericht.

 

Het dak en binnenplein van het hotel Het binnenplein van ons hotel, vanaf het dak bekeken.

 

Vandaag staan twee indianen dorpjes op het programma. 9.30 vertrek naar eerste dorpje, San Juan Chamula. Het dorpje heeft 1 afgebrande kerk uit 1600 en een nieuwe kerk uit 18de eeuw. De vrouwen dragen ruwe omslagen van zwarte wol, een brede ceintuur en blauwe of witte blouse met korte mouwen en oplegsel. De mannen dragen een witte katoenen broek, hemd en wollen jas. Chamula is een spiritueel en gesloten dorp. Alle moderne invloeden worden geweerd en iedereen krijgt er een huis en te eten. De vrouwen houden zich de hele dag bezig met het weven van de klederdracht en de mannen met het vermaken van de goden. Dit doen ze door uitbundige rituelen met muziek, vuurwerk en een hoop geschreeuw. De hele dag door drinken ze coca cola en laten ze boeren. Om hun lichaam te zuiveren van kwade geesten.). Zo mogelijk drinken ze nog meer alcohol. Om de rituelen uitbundiger en dus amusanter voor de goden te maken. Ook wordt alcohol gedronken om het biechten wat te vergemakkelijken. Het dorp heeft een spirituele leider die elk jaar opnieuw gekozen wordt. Je moet van goeden huize komen om spiritueel leider te worden, en vooral geld hebben, om het hele dorp van alcohol, eten, onderdak en van vooral veel rituelen te kunnen voorzien. Sinds de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw heeft er een bizarre mengeling van het katholicisme en traditionele Maya godsdiensten plaatsgevonden. Zo aanbidden ze niet Jezus maar Johannes de Doper terwijl de zwarte Madonna hun beschermvrouw is. En in Chamula wordt niet getrouwd maar weer wel gedoopt.

Kerkhof Chamula Het kerkhof van Chamula.
Op de achtergrond zien we de afgebrande kerk uit de 16de eeuw.

 

 

Indiaans gezin

 

 

Indianen geloven dat je hun ziel afpakt als je hen fotografeert. Maar dat geldt niet voor alle indianen. Dit gezin maakte er geen probleem van. Sterker nog, ze boden het zelfs aan om voor een paar pesos gefotografeerd te worden!

 

 

2 spinsters

Deze 2 spinsters vonden het ook geen probleem om gefotografeerd te worden. Ze keek echter niet in de camera!!!

 

 

   Spinster Spinster

 

De kleurrijke markt van Chamula De zeer kleurrijke markt van Chamula met op de achtergrond de indiaanse kerk.

 

 

 

Nummerbord uit distrito Chiapas.

Nummerbord uit distrito Chiapas.

 

Kerk van Chamula Deze kerk is iets speciaals. Er mag zowiezoal niet gefilmd of gefotografeerd worden.

Dus we gaan stilletjes en behoedzaam de kerk binnen. Achter de kleine kerkdeur blijkt een vreemde donkere wereld schuil te gaan, de kerkvloer is bezaaid met een tapijt van dennennaalden en de scherpe geur van Copal wierrook en hars vult de kerk. Er klinkt gejammer en gehuil en prevelend gebed. Het hoge houten plafond is gitzwart door de walm van honderden kaarsen die op de vloer en op tafels branden. Tegen de muren zie we tientallen grote beelden van rooms-katholieke heiligen die hier als goden vereerd worden. Er worden ceremoniën uitgevoerd. We hebben er een gevolgd. Een gezin, vader moeder en kinderen

<----- lees verder.
Men bidt en prevelt teksten. De moeder houdt een kip vast. Waarom bidt men? Wel stel ze hebben een ziek kind, dan zullen ze door het bidden de ziekte van het kind overdragen naar de kip. De kip wordt vervolgens gedood door de vrouw. Dit gebeurt discreet. Een beetje de nek dichtknijpen. Dus als de kip dood is, is de ziekte ook dood/weg. Vervolgens wordt de kip begraven op de heilige berg, waar niemand van buiten mag komen. Na de ceremonie wordt alles weer opgeruimd en kan iemand anders weer verder gaan.

 

Tortillas bakken in Zinacantan

We rijden  naar het 2de dorpje, San Lorenzo Zinacantán, een ander typisch Chiapas dorpje dat ook weer een eigenzinnige geloofscultuur kent. Het is hier opvallend veel rustiger, het dorp is ook zichtbaar rijker en schoner dan Chamula. In het vorige dorp, daar waren nogal wat toeristen, hier helemaal niets. Klederdracht is hier weer heel anders, meer kleurrijker. We bezoeken de witte kerk. Eenvoudig, maar het altaar is kleurrijk. Met flikkerende lampjes. .

We gaan naar een huis waar een vrouw tortilla’s bakt op een grote plaat. Vervolgens vult ze die met kaas en heb je een quesadilla. Daarnaast kunnen we ook onze eigen tortilla samenstellen, o.a. met groente, saus, kip, tomaat kruiden chili bonen.

 

Anita maakt me op als "getuige" Anita maakt me op als “getuige”..
Anita (20) is een meisje uit Chamula. Ze is intelligent, en spreekt accentloos woorden Nederlands. Ze gaat regelmatig naar San Cristóbal gaat om spulletjes te verkopen. 
Ze wil graag verder, maar ze zal de kans niet krijgen. Met haar afkomst zal ze nooit een goede baan kunnen krijgen.
Zo werkt dat hier in Mexico.

 

Back Home Next

Home Eclips'99 Download Suriname Cuba2012      
Oostenrijk2005 Italie2006 Andalusie2007 Kreta2008 Zwitserland2008 Kroatie2009 BCP2010 Suriname2011 Oostenrijk2011
Luxor Luxor-tempel Memnon Valley queens < Egypte > Hatsjepsoet Valley kings Karnak Op de Nijl
Esna-Edfu Komombo Abu Simbel Kitchener    Obelisk Philae tempel Cairo Sakkara
Gizeh Memphis Hurgada              
Machu picchu Cusco Sacred Valley Lima < Peru > Iquitos (1) Iquitos (2) Iquitos (3) Titicaca
La Paz Uyuni (1) Uyuni (2) Uyuni (3) < Bolivia > Zoutwinning       
Mexico-city Museum Volador Xochimilco < Mexico > Mexico-centro Teotihuacán Taxco Puebla
Cholula Naar Oaxaca Oaxaca Monte Albán Sander-prive Tule Mezcal Mitla Tehuantepec
El Sumidero San Cristóbal Agua Azul Palenque Webstat Campeche dorpje Uxmal Piñata
Mérida Chichén Itzá1 Chichén Itzá2 naar huis Prive      
  Lens !! Lens !! Kleuren!! WebMail Gastenboek Leuk!! at-home  

 

Tot nu toe betreft het een viertal vakanties: Suriname, Egypte, Peru, Bolivia en Mexico. Verder een kort fotoverslag van de zonsverduistering in 1999 te noord-frankrijk in de buurt van het plaatsje Spincourt. Er is een mogelijkheid om mijn gastenboek te tekenen. Deze homepage is ontworpen door Sander van Kuppevelt (sandervk).