Vakantie in Zuid-Mexico 2004 !!!
Een fantastische reis door zuid Mexico !!!English version

Mexico-city
Click for Mexico City, Mexico Forecast

Oaxaca
Click for Oaxaca, Mexico Forecast

San Cristóbal
Click for San Cristobal de las Casas, Mexico Forecast

Campeche
Click for Campeche, Mexico Forecast

Mérida
Click for Merida, Mexico Forecast

 

 

 

 


Tule en Mezcal

 

De Ahuehuete boom. Omtrek 58 meter Dag 8, 22-Juli-2004.

Hiernaast zien we de Ahuehuete boom in het plaatsje Tule.

De boom heeft een hoogte van 42 meter, een omtrek van 58 meter en is meer dan 2000 jaar oud!

 

Gegevens ove de boom in Tule

In de boom zijn figuren te herkennen.
Hier zien we een Olifant.

Olifant

Leeuwenkp


 

 

 

 

 

 

 Een Leeuwekop.

 

De boom in al zijn glorie!  De boom in al zijn glorie....

 

Hoe maakt men Mezcal !!


Agave velden Tequila en Mezcal, worden gemaakt door het destilleren en het fermenteren(gisten) van het sap van de Agave planten. In de Mexicaanse wet ligt vast dat de sterke drank voor de tequila maar van één soort Agave gemaakt kan worden, de blauwe Agave die ook nog eens uit maar één gebied mag komen, Jalisco in west-centraal Mexico. Mezcal wordt gemaakt van de gefermenteerde sappen van andere soorten Agave. Het wordt door heel Mexico geproduceerd. Zowel Tequila and Mezcal worden op dezelfde manier klaargemaakt voor destillatie. De agave, ook bekent als maguey, groeit op plantages tussen de 8 en 10 jaar, afhankelijk van het soort agave. Als de plant volwassen is begint ie te bloeien met een lange bloemen staak De agave boer, of campesino, snijdt de staak af net voordat ie gaat bloeien. Dit stimuleert de plant om flink te groeien in de kern, die dan opzwelt in een groot bolachtig vorm die een zachte sappige pulp bevat. Als het zwellen klaar is snijdt de boer de plant aan de voet af en verwijderd de lange zwaardachtige bladen.
De kernen, piñas, van de Agave De overblijvende piña (ananas, omdat ie daar dan op lijkt) weegt ongeveer tussen de 25 en 50 kg (zie links)
De piñas worden in kleinere stukken gehakt en gedurende drie dagen geroosterd in ovens waarvan de wanden met stenen ingelegd zijn. 
Het roosteren van de Agave Een oven van ruim 3.5 meter doorsnede en 2.5 meter diep kan 3 000 kg piñas bevatten. Vooraf wordt de kuil verhit met houtskool, dat afgedekt wordt met rivierstenen. Bovenop de piñas komen terug hete stenen, dan een laag van palmvezels geweven matten en een laag aarde. Een mezcalero houdt twee tot drie dagen toezicht op het proces. In die tijd nemen de agaven smaakstoffen op uit de aarde en de houtrook. In feite worden hier de agave geroosterd, in tegenstelling tot de tequilabereiding, waar de piñas gestoomd worden in roestvrij stalen autoclaves (hogedrukpan). Tijdens dit proces worden koolhydraten omgezet in vergistbare suikers.
De piñas zijn uit de kuil gehaald De mezcalero heeft de piñas uit de kuil gehaald. Hier zien we nog de palmvezels op het spul liggen.
Het vermalen van de piñas Hierna worden de piñas vermalen met molenstenen om de vezels te verwijderen .
 
Het gistings proces De pulp wordt in houten vaten geschept en met water gemengd. Dit mengsel laat men drie tot vijf dagen op natuurlijke wijze gisten, afhankelijk van de buitentemperatuur. Gedurende deze gisting wordt de suiker omgezet in alcohol, koolstofdioxide en reststoffen.
Het destilleren De gegiste pulp en sap dat ongeveer 5 % alcohol bevat, wordt gedistilleerd in koperen alambiks over een houtvuur. Het resultaat van deze eerste distillatie wordt een tweede maal gedistilleerd tot een hoogalcoholisch product.
In de bottelarijen wordt deze mezcal verder verwerkt en met water op zijn uiteindelijk alcoholgehalte gebracht, tussen 35 en 55 volumeprocent alcohol.
Mezcal en de maquey-worm Mezcal en de maguey worm.
In de agave leven twee soorten wormpjes. Rode wormpjes leven in de wortels en witte in de bladeren. Volgens een legende krijgen de wormen terwijl zij in de agave leven, de magische eigenschappen van de plant mee en dragen zij de geest van de vereerde plant mee naar de mezcal. In werkelijkheid is de rode worm een marketinginstrument. Wel is de worm, die ook extra smaak brengt aan de mezcal, een eetbare soort en een bron van eiwitten. Volgens één verhaal was het Jacobo Lozano Paez, die een kleine bottelarij had, die ontdekte dat de maquey-wormen een speciale smaak gaven aan de mezcal. Veel van de wormen bleven immers achter in het hart van de plant bij het oogsten en werden dus mee geroosterd. Zo kreeg hij het idee om zijn product iets apart te geven door een worm aan de fles toe te voegen en bij de fles een zakje gedroogde en gemalen wormpjes gemengd met zout en chili te voegen. Op die manier is de worm een populair ingrediënt geworden van de mezcal.
 

Back Home Next

Home Eclips'99 Download Suriname Cuba2012      
Oostenrijk2005 Italie2006 Andalusie2007 Kreta2008 Zwitserland2008 Kroatie2009 BCP2010 Suriname2011 Oostenrijk2011
Luxor Luxor-tempel Memnon Valley queens < Egypte > Hatsjepsoet Valley kings Karnak Op de Nijl
Esna-Edfu Komombo Abu Simbel Kitchener    Obelisk Philae tempel Cairo Sakkara
Gizeh Memphis Hurgada              
Machu picchu Cusco Sacred Valley Lima < Peru > Iquitos (1) Iquitos (2) Iquitos (3) Titicaca
La Paz Uyuni (1) Uyuni (2) Uyuni (3) < Bolivia > Zoutwinning       
Mexico-city Museum Volador Xochimilco < Mexico > Mexico-centro Teotihuacán Taxco Puebla
Cholula Naar Oaxaca Oaxaca Monte Albán Sander-prive Tule Mezcal Mitla Tehuantepec
El Sumidero San Cristóbal Agua Azul Palenque Webstat Campeche dorpje Uxmal Piñata
Mérida Chichén Itzá1 Chichén Itzá2 naar huis Prive      
  Lens !! Lens !! Kleuren!! WebMail Gastenboek Leuk!! at-home  

 

Tot nu toe betreft het een viertal vakanties: Suriname, Egypte, Peru, Bolivia en Mexico. Verder een kort fotoverslag van de zonsverduistering in 1999 te noord-frankrijk in de buurt van het plaatsje Spincourt. Er is een mogelijkheid om mijn gastenboek te tekenen. Deze homepage is ontworpen door Sander van Kuppevelt (sandervk).