Kopbanner
Bar
RJ45

HET WEB, 25 mei 2001 - In een Unshielded Twisted-Pair (UTP) Ethernet kunnen de volgende typen RJ-45 kabels worden gebruikt: Straight-through en Crossover. Een derde type kabel is Rolled.

RJ45
Figuur 1 : RJ-45 connector (van onder gezien) en links de Jack (stopcontact)

Om het RJ-45 kabeltype te kunnen bepalen houdt je de twee kabel-uiteinden zo naast elkaar dat je de gekleurde draden kunt zien (figuur 2). Meestal met het handeltje aan de onderkant. Het is een beetje afhankelijk van de doorzichtigheid van het plastic of je de kleuren goed kunt onderscheiden. Gebruik een vergrootglas als je het allemaal niet zo goed kan zien.

RJ45
Figuur 2 : RJ-45 Kabeltype bepalen (van boven gezien)

De volgorde van de gekleurde draden kan als volgt zijn:

  • Recht (Straight-through) --- De gekleurde draden hebben aan beide uiteinden van de kabel dezelfde volgorde. Zie tabel 1.
  • Gekruist (Crossover) --- De eerste (uiterst links) gekleurde draad aan het ene uiteinde van de kabel is de derde gekleurde draad aan het andere uiteinde van de kabel. Zie tabel 2.
  • Bij Rolled kabels zijn de gekleurde aders aan een kant van de kabel in de omgekeerde volgorde ten opzichte van die aan de andere kant van de kabel. Dus aders 1 t/m 8 een de ene zijde zijn aders 8 t/m 1 aan de andere kant. De 4-aderige modulaire kabels voor telefoontoestellen en PhoneNet connectors zijn ook zo afgewerkt. De kleuren van de aders in modulaire kabel willen weleens verschillen. Maar omdat de aders naast elkaar liggen kan je makkelijk zelf bepalen wat de volgorde moet zijn.

Be'pinning' van RJ-45 kabels

Tabel 1
Tabel 1 : RJ-45 (Ethernet) Kabel (Recht)

Tabel 2
Tabel 2 : RJ-45 (Ethernet) Kabel (Gekruist)

De be'pinning in tabel 1 wordt gebruikt om een computer direct aan te sluiten op een Hub/Repeater of op de wandcontactdoos van een UTP netwerk, of om een Patchpanel met een Hub/Repeater te verbinden. Zie figuur 3.

De be'pinning in tabel 2 wordt toegepast om twee computers direct met elkaar te verbinden. Zie figuur 4.

De beide be'pinningen van tabel 1 en de linker be'pinning van tabel 2 heten ook wel TIA/EIA T568B.

De rechter be'pinnining van tabel 2 heet ook wel TIA/EIA T568A. Op de stopcontacten, ook wel jacks of inserts genoemd, staat meestal het kleurenschema aangegeven.

Buiten de Verenigde Staten worden de voorschriften volgens ISO 11801 aangehouden, en binnen Europa volgens EN 50173. In Nederland is het dan NEN 50173. Als ik de specificaties her en der eens doorneem dan stel ik vast dat de kabelfabrikanten in Europa, zoals Kerpen, Nexans en Corning verder zijn in de ontwikkeling. Nederlandse leveranciers en installateurs maken wel gebruik van de TIA-568-A specs om hun waren aan te prijzen. Belangrijke verschillen tussen EN 50173 en TIA-568-A zijn o.a. dat de Europese norm niet aangeeft wat de kleur van de aders moet zijn. Zolang de aderparen aan weerskanten maar correct zijn afgewerk is er geen probleem. Het andere verschil is dat de Amerikanen niet-afgeschermede aders (UTP) voldoende vinden en de Europeanen hechten aan afgeschermde aders (STP of FTP). Je zal ook zien dat Europese kabelfabrikanten de kabels volgens EN 50173 en ISO 11801 aanprijzen.

TIA-568-A is a document; T568A is a jack wiring pattern.

What a difference two letters and hyphens can make-at a glance these terms look so much alike it's easy to see how people can confuse them. But it's an important distinction. TIA-568-A is the Commercial Building Wiring Standard; T568A is one of two jack wiring patterns which comply with that standard (the other pattern is called T568B). For more information on wiring patterns, see page 2-9, Figure 2-9.

Uit: (pdf)pagina 10, Hoofdstuk 1-5, "Wiring Strategies"

T568A and T568B are the two wiring standards for an 8-position modular connector, permitted under the TIA/EIA-568-A wiring standards document. The only difference between T568A and T568B is that the orange and green wire pairs (pairs two and three) are interchanged.

TIA568How to decide which wiring pattern to use:
  • Does the job specification call out a wiring pattern?
  • Does the end user have a preference for T568A or T568B?
  • Have patch panels already been purchased for the job? If so, they will probably be either T568A or T568B. The jacks should be wired to the same pattern as the panels.
  • Is the new installation being added to an existing wiring plant? If so, the new wiring should match the existing wiring.

If none of the factors above apply, either T568A or T568B wiring may be used. It is important to ensure that the workstation connectors and the patch panels are wired to the same pattern.

T568B is commonly used in commercial installations, while T568A is prevalent in residential installations.

Uit: (pdf)pagina 74, "Structured Cabling Systems"


Voor Patchkabels worden kabels met een soepele, zgn. stranded, aderkern toegepast. Voor UTP kabels bestemd voor de binnenleiding tussen RJ-45 wandcontaktdozen worden massieve, zgn. solid, aders gebruikt.

Merk op dat UTP kabels voor het netwerk nit gekruist, d.w.z. crossed, zijn. Patchkabels voor gebruik tussen 2 PC's en tussen 2 Hubs kunnen dat wel zijn, maar alleen voor 10Base-T en 100Base-T Ethernetverbindingen.

Patch cord

UTP Netwerk

Op grote lokaties, of als computers, printers en Fileservers in verschillende kamers staan, wordt meestal een UTP kabelnetwerk aangelegd. De kabels zijn wat dikker en stugger vanwege de massieve aders.

De uiteinden worden met behulp van een punchdown tool (links onder) op RJ-45 stopcontacten, jacks genaamd, (rechts onder) afgewerkt. De afbeeldingen (midden onder) laten zien hoe dat gaat.

Punch ToolPunchingRJ45 Jack
Afbeeldingen : Leviton

Op de lokatie bij een gebruiker wordt die afgewerkt op een wandcontaktdoos in bijvoorbeeld de kabelgoot onder het raam en aan de andere kant op een Patchpanel in een 19" kast (van Sarel bijvoorbeeld) op een centrale lokatie. Daar worden de aflopers dan met Patchkabels op een Hub aangesloten. Zie het schema in figuur 3. Thuis kan je natuurlijk beide kanten van de verbinding op een wandcontactdoos (inbouw of opbouw) afwerken.

Een UTP Ethernet wordt ook wel 10Base-T genoemd en staat voor 10Mbps (10 Megabit per seconde). Er is ook 100Mbps (100Base-T) mogelijk. Diverse kabeltypen heten Cat. 3, 4, of 5 en dat heeft te maken met de aderdikte en de bijbehorende dempingswaarden. Gebruik Cat. 5 kabels als je een nieuw netwerk gaat aanleggen. Dat zit je snor met de toekomstige ontwikkelingen.

Zie de Adressen & Links pagina voor adressen waar je deze kabels, connectors en tangen kan kopen.

UTP Netwerk
Figuur 3. Overzicht UTP (Ethernet) netwerk (kabel tabel 1)

De maximum kabellengte van een UTP netwerk t.b.v. data is 90 meter. De lengte van een verbinding mag maximaal 100 meter bedragen. Dat houdt in dat de resterende 10 meter kan worden gebruikt voor de patchkabel in de centrale lokatie en voor de kabel die de computer met de wandkontaktdoos verbindt.

Zo'n UTP netwerk moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Bijvoorbeeld een maximale lengte, een maximum demping en weerstand. Je krijgt van de installateur een rapport met al die gegevens per kabel.

 

Over een UTP netwerk kan je meer dan alleen maar een Ethernet protocol versturen. Ook de digitale toestellen van een huistelefooncentrale en enkelvoudige telefoonaansluitingen t.b.v. bijvoorbeeld een modem kan je daarop aansluiten. Let er natuurlijk wel op dat aan weerskanten dezelfde soort apparatuur is aangesloten. Dus niet de Ethernetaansluiting van een computer verbinden met de huistelefooncentrale bijvoorbeeld. Anders zegt het plop!

UTP Crossed
Figuur 4. Twee computers met elkaar verbinden (kabel tabel 2)

Let bij het gebruik van een Cross kabel op het volgende. Macs met ingebouwde Ethernet kijken bij het opstarten of er een geldige Ethernet aansluiting aanwezig is alvorens AppleTalk op te starten. Als de Mac op een Hub is aangesloten dan is er geen probleem. Als de Mac met een Cross kabel op een andere Mac is aangesloten die nog niet aanstaat dan komt de melding dat er een probleem is met Ethernet en wordt overgeschakeld op LocalTalk. Ook als de andere computer wel aan staat kan het probleem zich voordoen. Het blijkt dat eerst wordt gecontroleerd of er een Carrier signaal op de Receive ader staat. Sommige netwerkkaarten voorzien hierin, andere niet. Overweeg dus de aanschaf van een 10BaseT Ethernet hub. Je bent dan voorbereid op toekomstige uitbreidingen.
(Uit: IPNetRouter manual)

Patch cord

Nog meer kabeltjes

Newsgroups: comp.dcom.cabling

Question : Is it OK to put a 6-pin RJ12 plug (telephone) into a RJ45 8-pin wall connector, or will this give physical damage to the connectors?

Answer : No, because the plastic side of the plug will elevate the 2 outside pins (1 and 8) of the RJ45 socket too much; you will only discover this, though, when you want to change the use of the socket from telephone to network and find that pin 1 of the socket will not make contact with pin 1 of the network cable.

Op RJ-45 wandcontactdozen kan je ook analoge telefoontoestellen, modems, PhoneNet en ISDN apparatuur aansluiten. De volgende aderparen zijn dan van toepassing:

Telefoons en modems : aders 4 & 5

De platte modulaire kabel is standaard op een RJ-11 stekker afgewerkt. Knip die er af en knijp de kabel vast in het midden van de RJ-45 stekker. Van de modulaire kabel worden de middelste 2 aders, dus 2 & 3, gebruikt. Let er bij het overzetten op dat je de kabel niet omdraait, anders komen de a en b aders verkeerd te zitten en doet de telefoon het niet. Oudere analoge toestellen gebruiken nog een aparte ader voor het bel signaal. Als je de bel in je toestel wilt horen moet je aan de netwerkkant van de aansluiting ook de bel ader doorverbinden. Maak daarvoor een doorlus van ader 4 naar ader 6. Zie ook de term Rolled.

PhoneNet : aders 3 & 6

PhoneNet, het betere alternatief voor LocalTalk, wordt standaard met een RJ-11 stekker met 4 aders aangesloten op een RJ-11 wandcontactdoos. Je hebt ook 6-aderige stekkers die RJ-12 heten. Je kan ze door elkaar gebruiken. Knip een uiteinde van de kabel af en sluit 'm aan op de RJ-45 stekker.

De modulaire kabel is dezelfde als die voor de telefoon. Dus als je om het hand zit om 2 PhoneNet connectors met elkaar te verbinden kan je het verlengsnoer van de telefoon gebruiken. Vermits die aan beide kanten van een RJ-11 stekkertje zijn voorzien. Zie ook de term Rolled.

ISDN apparatuur : aders 3 & 6 en 4 & 5

ISDN gebruikt 4-aderig ISDN kabel en RJ-45 stekkers. Die kabel is soepeler dan de standaard binnenleidingkabel voor de telefoon en wordt door KPN Telekom aangeraden. Primafoon verkoopt kant en klaar kabels maar ook losse kabel per meter en RJ-45 stekkers die je zonder speciale tang kan vastknijpen. Bij Primafoon kan je een ISDN doe-het-zelfgids halen.

ISDN aders

Het komt mij voor dat je ISDN kabel ook kan gebruiken voor je computer. Normale Ethernet patchkabels hebben 8 aders. ISDN kabel is wel CAT 3. Dus maximaal 10Mps. Wel de goede aderparen in de gaten houden.

Aan de andere kant, als je al een UTP netwerk hebt liggen, kan je ook UTP (= 8 aderige) patchkabels gebruiken. De 8 aders worden volgens tabel 1 aangesloten en zullen dus geen probleem hoeven opleveren. Dat de aderkleuren niet overeenkomen met het voorbeeld in de ISDN doe-het-zelfgids zal geen verschil uitmaken. Elektronen zijn kleurenblind.

UTP kabel